Hogyan szabadulhat meg végre a narancsbőrtől?

1528
HOZZÁSZÓLÁS:

narancsbőrA narancsbőr a 35 év fölötti európai nők 80 százalékát érinti. Bár nem betegségről van szó, csupán kozmetikai problémáról, az érintett világszerte milliókat adnak ki, hogy eltüntessék a csúnya elváltozást a fenekükről, a combjukról, a hasukról és karjukról. Folyton újabb és újabb krémek, zselék és kenőcsök ígérik a tartósan feszes bőrt, de vajon lehetséges ez egyáltalán?

Vajon miért küszködik több nő narancsbőrrel, mint férfi?

Míg a nőknél a bőr alsó rétege alatti kötőszövet egymáshoz nem kapcsolódó rostokból áll, addig a férfiaknál keresztirányú hálót alkot, ennek köszönhetően sokkal feszesebb. A nőknél azért vannak köztes területek az egyes kötőszöveti részek között, hogy a bőr alatti szövet szükség esetén – például a terhesség alatt – ki tudjon tágulni. Ehhez jön még az a tény, hogy míg a férfiaknál a zsírsejtek csak kis zsírkamrák formájában jelenik meg, addig ezek a sejtek a nőknél jóval nagyobbra nőnek.

Amennyiben a női testben felszaporodik a lerakódott zsír mennyisége, feltöltődnek a zsírsejtek, és megduzzadva betüremkednek a kötőszövet rostjai közé. Ennek lesz az eredménye a sajnos mindannyiunk számára ismerős gödröcskés, hepehupás bőrfelszín.
Ne higgyük azonban, hogy csak a hízás vezet narancsbőrhöz: ha valakinek gyenge a kötőszövete, akkor soványan is lehet cellulitisze.

A nem túl szép látvány mellett a narancsbőrös területen csökken az anyagcsere aktivitása, mivel a nagyobb méretű zsírsejtek szétnyomják a kisebb artériákat, vénákat és nyirokereket. Emiatt a bőr vérellátása romlik, és nem szállítódnak el kellően a salakanyagok. Ennek eredményeként a víz és a nyirok a szövetekbe préselődik, ami tovább rontja a narancsbőrös felület állapotát.

Az ösztrogén nevű női nemi hormon a kötőszöveti struktúrákhoz kötődik hozzá. A pubertás alatt, de a változás korában is jellemző, hogy sok nőnél némiképp megnő az ösztrogénszint. Ha ehhez veleszületett kötőszöveti gyengeség, valamint túlsúly társul, gyorsan kialakul a rettegett narancsbőr, de akár már fiatalabb korban is. Emellett a nikotin, az alkohol, a visszerek, a nyirokpangás, a mozgásszegény életmód, valamint esetenként a hormonkészítmények is hozzájárulhatnak a narancsbőr kialakulásához.

Szinte valamennyi kezelési módszer arra törekszik, hogy erősítse a kötőszövetet és javítsa a bőr keringését. Ettől ugyanis javul a salakanyagok elszállítása, a sejtek regenerálódnak, és a bőr simábbnak és rózsásabbnak látszik.

Rendszeres mozgás nélkül nincs tartós eredmény

A legjobb módszer, amely a leglátványosabb eredményt hozza a narancsbőr elleni harcban, a fogyás és a rendszeres mozgás. Sajnos ehhez türelemre és kitartásra van szükség. A zsírszövet csökkentése ugyanis nem jelenti azt, hogy elsőként a narancsbőr zsírsejtjei tűnnek el. Éppen ellenkezőleg: a női test elsősorban a combon és a fenéken tárolja a zsírt.

A fogyásnak folyamatosnak kell lennie, mert a túl gyors súlyvesztés lógóssá teszi a bőrt, és ettől a cellulitisz csak még inkább rosszabbodik. A tartósan egészséges, kiegyensúlyozott, teljes értékű táplálkozás a legjobb garancia az optimális testsúlyhoz. Ugyanez vonatkozik a sportolásra is.

A narancsbőr elleni harc leghatékonyabb módszere a heti két-három alkalommal végzett könnyű mozgás. Ez jobb, mint a havi kétszeri erőfeszítés. Vannak speciális tornagyakorlatok narancsbőr ellen, amelyeket mindenki megtanulhat. Általában elmondható, hogy hasznos minden láb- és fenékizom-erősítő gyakorlat. A rendszeres mozgás javítja az izmok felépülését, a vér- és nyirokkeringést, így a bőr feszesebbnek látszik majd.

A bioboltokban és drogériákban számtalan krém, kenőcs, zselé és paszta kapható narancsbőr ellen. Ezek a készítmények, általában többféle hatóanyag kombinációját tartalmazzák, amelyeknek célja a bőr mikrokeringésének javítása, így koffein és páfrányfenyő-kivonat tartalmaznak. Ez a hatásuk azonban csak a bőr legfelső rétegére korlátozódik, a hatóanyagok nem hatolnak le a bőr alsó rétegeibe. Hosszabb távon alkalmazva azonban finomítják a bőrképet.

A legtöbb módszer csak rövid távú megoldást ad

Hasonló hatásuk van a peelingeknek, amelyek leradírozzák a bőr szarurétegének felső szintjét. A sejtmegújulásnak köszönhetően a bőr tehát rózsásabbnak és egészségesebbnek látszik majd. A peeling közben masszírozzák is a bőrt, ami jót tesz az alsó bőrrétegeknek: javul a vérellátásuk és ezzel a salakanyagok elszállítása hatékonyabbá válik. A zsírsejtekre azonban a peelingek semmiféle hatást nem gyakorolnak.

A testtekercselések, pakolások, anticellulit-harisnyák vagy a nyirokdrenázs ugyancsak segíthetnek. Átmenetileg javítják optikailag a narancs bőrös terület látványát, mivel visszapréselik a vizet a szövetekből a testbe, ahol a vese kiválasztja. A zsírsejtekre azonban ezeknek a módszereknek sincs befolyásuk.

Az árammal végzett ingerlő kezelések fokozzák a zsírsejtek sejthártyájának átjárhatóságát, mire is ezek kisebbé válnak és a narancsbőr optikailag javul. Ám a hatása ennek sem tartós. Igen drasztikus módszer a zsírleszívás, amely eltávolítja ugyan a bőr alatti zsírréteget, de nem a narancsbőrt. Azokat a zsírsejteket ugyanis, amelyek behatoltak a kötőszövetbe és ott felelősek a hepehupás bőrfelszínért, többnyire nem távolítják el. A páciens tehát karcsúbb lesz, de a narancsbőre megmarad.

Már megpróbálkoztak a probléma hormonális kezelésével is, mivel közismert, hogy az ösztrogén serkenti a narancsbőr kialakulását. A nemi hormonokkal végzett helyi kezelés azonban nem kockázatmentes, és nem ad megoldást a problémára.

A kötőszöveti gyengeség ellen

Abból kell kiindulni, hogy ha a narancsbőr egyszer kialakult, akkor nincs az a csodaszer, amely képes lenne tökéletesen eltüntetni. A különféle természetgyógyászati módszerek egyénre szabott kombinációja – rendszeres mozgással – azonban feltartóztathatja a cellulitisz előrehaladását és javítja a bőrképet.

Ügyeljünk a kiegyensúlyozott sav-bázis egyensúlyra is. A savas salakanyagok lerakódnak a bőr alsó rétegében, akárcsak azok a mérgek, amelyektől a szervezet nem tudott teljesen megszabadulni. Jó hatású a lúgos táplálkozás sok zöldséggel, valamint a lúgos fürdő. A sok folyadék nemcsak a sav-bázis egyensúly fenntartásához szükséges, hanem az egész anyagcseréhez. Alapszabály a megfelelő folyadékfogyasztáshoz: 30 ml testsúlykilogramm/nap.

A masszázs javítja a vérellátást és ezzel a táplálékellátást, illetve a salakanyagok elszállítását. Idetartozik a száraz kefés masszázs és a klasszikus masszázs. Nagyon jót tesz a bőrnek heti 2-3-szor 20 perc.

A kovaföld arról ismert, hogy feszessé teszi a kötőszövetet. Növekvő holdnál szedjük, naponta 2×1-et. Utána tartsunk két hét szünetet.

1528
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

39552
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]