Tudja meg a legfontosabbakat a narancsbőr megelőzéséről és kezeléséről

1272
HOZZÁSZÓLÁS:

Mivel a bőr felszíne az apró bemélyedések miatt hasonlít a narancs héjára, az olyan bőrt, melyen cellulitiszes elváltozások vannak, a köznyelvben „narancsbőrnek” is nevezik. A jelenség neve orvosi szakszóval „dermopanniculose”.

A nőket sújtja leginkább

A cellulitisz – kevés kivételtől eltekintve – gyakorlatilag csak nőknél fordul elő. Az ő kötőszövetük lazább és kevésbé ellenálló, mint a férfiaké, ami terhesség esetén szükséges is a megfelelő tágulás érdekében. A kötőszövet rugalmas rostjai a nőknél párhuzamosak, így közöttük zsírsejtek nyomulhatnak keresztül.

A férfi kötőszövetnél, amely hálós szerkezetű, ez nem történhet meg (vagy legalábbis sokkal kisebb eséllyel). A női zsírsejtek ráadásul gömbölyűek, és domború felületet alkotnak. A férfiak zsírsejtjei laposabbak, és főleg vízszintesen terjeszkednek.

Hogyan kerülhetjük el?

Megelőzni mindig egyszerűbb, mint eltüntetni -ez a cellulitisznél is igaz. Speciális olajok bedörzsölésével aktivizálható a bőr anyagcseréje, biztosítható a szövetek rugalmassága.

Cellulitiszről akkor beszélünk, ha a zsírlerakódás túl bőséges utánpótlást kap. Az egyes sejtek ilyenkor összecsomósodnak, s mintegy fürtformát alkotva nyomják a felső bőrréteget. A kisebb véredényeket is elnyomják, ez rontja a bőr vérellátását, és akadályozza a sejtek tápanyagokkal való ellátását.

A sejtek között felgyülemlik a szövetekben lévő folyadék. A kötőszövet rostjai fokozatosan engednek a nyomásnak, és megnyúlnak. A bőrfelszínen völgyek és dombok rajzolódnak ki – kialakul a cellulitisz jellegzetes megjelenési formája.

A cellulitisz nem betegség

A cellulitisz sem fájdalmat nem okoz, sem az egészségre nézve nem káros –csupán a szépségnek árt. Nem hirtelen keletkezik, hanem lassan alakul ki. A cellulitiszre való hajlam valószínűleg örökölhető. Mégis két kritikus időszak van, amikor eldől, hogy a megfelelő helyeken túlságosan sok zsírsejt képződik-e, és hogy azok túlságosan nagyok lesznek-e: az első a csecsemőkor, a második a kamaszkor.

Ezekben az időszakokban döntő jelentőségű a táplálkozás, mert a „túltáplált” zsírsejtek később szigorú diétával is csak rendkívül nehezen fejleszthetők vissza normális méretűekké. A zsírsejtek mennyisége pedig egyáltalán nem csökkenthető.

Kik a különösen veszélyeztetettek?

Már az alakról is levonható némi következtetés a cellulitiszre való hajlamot illetően. Ritkán érintettek a magas, karcsú nők. Leggyakrabban azoknál a nőknél alakul ki e jelenség, akik hormonális adottságaiknál fogva különösen nőies formákkal vannak megáldva.

Az ezért felelős hormon, az ösztrogén nemcsak a zsírsejtek eloszlását irányítja, hanem a kötőszövetet is lazává és puhává teszi, így ezek a sejtek helytelen táplálkozás és a mozgás hiányának következtében akadálytalanul terjeszkedhetnek. Mivel a terhesség alatt fokozódik az ösztrogéntermelés, sokszor ebben az időszakban jelentkeznek a cellulitiszes elváltozások első jelei.

Mindezek ellenére a vékony alkat nem jelent garanciát a „narancsbőrrel” szemben, mert a rossz fogamzásgátló tabletták is okozói lehetnek. Ezenkívül mindenféle anyagcsere-elégtelenség elősegítheti a cellulitisz kialakulását, ide tartoznak az anyagcsere problémái éppúgy, mint a keringési zavarok. A rossz vérkeringés a nyirokrendszer működését is károsan befolyásolja.

Hogyan ismerhető fel a cellulitisz?

Hosszú évekig a „Kneif-teszt” számított a diagnózis eszközének: a bőrt a hüvelyk- és mutatóujjal össze kell nyomni, és megfigyelni, hogy látszanak-e rajta bemélyedések.

Manapság csak akkor beszélünk „narancsbőrről”, ha az izmoknál a bőr enyhén feszített állapotban (illetve természetesen laza izmok esetén) hullámos.

A cellulitisz általában a combon kezdődik, de jelentkezik a fenéken, hason, derékon és a felkar hátsó részén azaz mindenhol, ahol zsír tárolódik.

A jelenség ellen nem létezik csodaszer. Nem lehet eltüntetni sem krémekkel, sem masszírozással, sem tornával, sem koplalással. Egy mindezeket együttesen alkalmazó összetett programmal viszont a bőr felszíne esetleg jelentősen javítható ehhez azonban mindennapos törődésre van szükség.

1272
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!

Friss HOZZÁSZÓLÁSOK

39551
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]